System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny) jest systemem zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Stał się on obligatoryjny od dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej (od 1 maja 2004 r.) i obejmuje wszystkich przedsiębiorców wytwarzających, przetwarzających lub dystrybuujących żywność.

PRZEDSIĘBIORSTWOM wdrażającym Dobrą Praktykę Produkcyjną, Higieniczną oraz system HACCP oferujemy kompleksową pomoc, obejmującą:

  • analizę stanu istniejącego,
  • przygotowanie dokumentacji i wdrożenie Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Dobrych Praktyk Higienicznych (GHP/GMP) - dokumentacja obejmuje instrukcje, procedury, formularze oraz specyfikacje dotyczące charakterystyki technicznej obiektu i jego wyposażenia, procesów zachodzących na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji żywności, higieny personelu, procesów mycia i dezynfekcji oraz zapewnienia ochrony przed szkodnikami.
  • Wdrożenie systemu HACCP – obejmuje sporządzenie planu działań dla wdrożenia systemu HACCP, przeprowadzenie analizy zagrożeń i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli, opracowanie dokumentacji systemowej, procedur i instrukcji w zakresie zarządzania bezpieczeństwem żywności.
  • Walidację systemu po jego wdrożeniu.

W ramach wdrażania GHP/GMP oraz systemu HACCP oferujemy:

  • wizyty w zakładzie,
  • audyt zerowy,
  • szkolenie pracowników oraz kadry kierowniczej,
  • opracowanie całościowej dokumentacji systemów HACCP oraz GHP/GMP,
  • wdrożenie systemu "w życie" (monitoring, kontrola wewnętrzna),
  • przeprowadzenie audytu końcowego,
  • pomoc oraz aktualizacja dokumentacji przez okres określony w umowie.

Zapewniamy dostosowanie dokumentacji do indywidualnego charakteru, zakresu działalności i funkcji danego obiektu. Skontaktuj się z nami, zapytaj, rozwiej wątpliwości, upewnij się, że z nami warto rozpocząć współpracę!

» O firmie    » Referencje    » Projekty    » HACCP    » Kontakt   

© 2010 Tomek Jarosiński Project Office, ul. Na Uboczu 12/66, 02-791 Warszawa, projekty.tj@gmail.com, created by improve.pl